Tuesday, April 16, 2013

20+ Multiple Choice Questions (MCQ) on Computer Network For Lok Sewa Ayog Exam

Question Collection for LokSewa Ayog
Multiple Choice Questions on Computer Networking

Public Service Commission (PSC) was established in Nepal on 15 June 1951 A.D. The Commission is involved in selecting meritorious candidates required by Government of Nepal for various vacant posts of the civil service. The continuity of PSC has never been hindered since its establishment. Present Constitution of Nepal 2007(2063 BS) has designated the Public Service Commission as an independent constitutional body.

1. In OSI network architecture, the dialogue control and token management are responsibilities of 
a)Session Layer b) network layer  c) transport layer d) data link layer 
Ans: A 

2. In OSI network architecture, the routing is performed by 
a)Session Layer b) network layer c) transport layer d) data link layer 
Ans: B 

3. The X.25 standards specifies a 
a)technique for start-stop data b) technique for dial access c) DTE/DCE interface d) data bit rate 
Ans: C 

4. Simple network management protocol (SNMP) is implemented with a daughter-board in 
a)the nodes b) the server c) the hub d) a separate PC that manages the network server 
Ans: C 

5. Local area network can transmit 
a) faster than telecommunications over public telephone lines b) slower than telecommunications over public telephone lines c) using twisted pair wiring on coaxial cables d) both a and c 
Ans: D 

6. Four bits are used for packed sequence numbering in a sliding window protocol used in a computer network. What is the maximum window size? 
a) 4 b) 8 c) 15 d) 16 
Ans: C 

7. ARP (Address Resolution Protocol) is 
a) a TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a low- level physical hardware address 
b) a TCP/IP high level protocol for transferring files from one machine to another 
c) a protocol used to monitor computers 
d) a protocol that handles error and control messages 
Ans: D 

8. Which of the following TCP/IP protocol is used for remote terminal connection services? 
a) TELNET b) FTP 
c) RARP d) UDP 
Ans: A 

9. Which protocol is used for sending email on the internet? 
a) SMTP b) SMPP  c) SNMP d) FTP 
Ans: A 

10. 127.0.0.1 is a 
(a) limited broadcast address (b) direct broadcast address 
(c) multicast address (d) loop-back address 
Ans: D

11. Which one of the following is NOT true for a computer virus? 
a) computer virus can be contracted via internet b) computer virus is a software c) another standalone computer in the vicinity of the virus affected computer may be contracted with virus d) pen drives can contract with virus 
Ans: C 

12. How many hosts can successfully send data simultaneously on Ethernet? 
a) 1 b) 2 c)3 d) unlimited 
Ans: B 

13. Which one of the following uses the greatest number of layers in the OSI model? 
(a) Bridge (b) Repeater (c) Router (d) Gateway 
Ans: D 

14. Which of the fol lowing 802 standard provides for a collision free protocol? 
(a) 802.2 (b) 802.3 (c) 802.5 (d) 802.6 
Ans: C 

15. In asymmetric key cryptography, _______ keys are required per communicating party 
a) 2 b)3 c)4 d) 5 
Ans: A 

16. What is the default port number for FTP? 
a) 21 b) 18 c) 25 d)20 
Ans: A 

17. A digital signature is 
a) a bit string giving identity of a correspondent b) a unique identification of a sender c) an authentication of an electronic record by tying it uniquely to a key only a sender can posses d)an encrypted signature of sender 
Ans:C 

18. A basic telephone system is an example of 
a) packet switching b) cell switching c) circuit switching d) message switching 
Ans: C 

19. The access method used in Ethernet LAN is 
a) CSMA/CA b) CSMA/CD c) CLIP d) CMA/CD 
Ans: B 

20. Which one of the following is used to communicate between different networks 
a) ADSL b) HDSL c) Gateway d) Modem 
Ans: C

Don't forget to like and share it.

No comments:

Post a Comment

Don't forget to leave your comment.